15.02 Marokańskie gotowanie
marokanskiegotowanieW najbliższy piątek o 18.00 zapraszamy wszystkie smakoszki i wszystkich smakoszy kuchni afrykańskiej.
Tym razem spróbujemy odtworzyć smaki z naszej wakacyjnej podróży po Maroku.

Marokańska kuchnia wyraźnie wyróżnia się spośród kuchni krajów Maghrebu. Przez wieki podlegała ona różnorodnym wpływom. Dziś łączy więc w sobie elementy kuchni plemion berberyjskich i arabskich oraz tradycji kulinarnej Francji.Kuchnia marokańska w swych tajnikach łączy wpływy śródziemnomorskie i arabskie, niektórzy nawet nazywają ją „kolebką arabskiej sztuki kulinarnej”. Można spotkać tu zarówno takie charakterystyczne składniki, jak: oliwki, świeże warzywa (bakłażany, pomidory, cukinie), cytrusy, oliwę z oliwek, jak i potrawy królujące na stołach w wielu innych afrykańskich państwach, np. kuskus, tadżin, czy harirę.

Marokańskie potrawy są niezwykle aromatyczne, a to zasługa mieszanki przypraw, jakie Marokańczycy dodają do swoich dań, należy wymienić tu przede wszystkim: kminek, cynamon, kolendrę, kardamon, szafran, miętę, sezam i paprykę. W kuchni marokańskiej dominują potrawy mięsne (baza to mięso wołowe, drobiowe i jagnięce) oraz rybne, choć zdarzają się też dania typowo warzywne.

Dania marokańskie uzyskują swój unikalny smak dzięki stosowaniu w nich licznych, ciekawych dodatków. Oprócz warzyw oraz oliwek pojawiają się tu więc często rodzynki, migdały i orzechy. Obficie wykorzystywane są także przyprawy. Do tych podstawowych należą: mięta, cynamon, kminek, kurkuma, kardamon, imbir, pieprz, papryka, anyż, sezam, kolendra, czosnek, oregano oraz szafran. Innym dodatkiem charakterystycznym dla Maroka są marynowane cytryny. Należy jeszcze podkreślić, że poza intensywnymi smakami, ta tradycja kulinarna charakteryzuje się także wyjątkowo apetyczną grą kolorów serwowanych dań, które dodatkowo podkreślają wyrazistość smaku.

Desery? Marokańczycy to prawdziwi smakosze. Słodkości, które cieszą tu podniebienia, przygotowywane są głównie na bazie bakalii, orzechów, świeżych owoców oraz słodkich syropów. Kaab el ghzal (rogi gazeli) – jedna z najpopularniejszych słodkich przekąsek, to rurki (lub rogaliki) nadziewane masą migdałową i posypane aromatycznym cynamonem (bądź polane lukrem).

Słodkie desery popija się herbatą miętową lub kawą. Najpopularniejszym marokańskim napojem jest atai – jego parzenie i picie to prawdziwy rytuał, który jednoczy znajomych oraz rodzinę.

Postaramy się wyczarować szarmulę, harirę i tadżin wszystko w wersji wege. Może wspólnie uda nam się zrobić jakieś słodkości?

Jeśli macie ochotę w piątkowy wieczór poeksperymentować, pogotować, wspólnie przenieść się do ciepłego kraju - zapraszamy do UFY!

Kasia Szy i Krystian Hoffmann

Zapraszamy
w ten piątek - 15 lutego 2013r godz. 18.00
UFA, ul. Nowolipki 20 Warszawa
 

UFowidoki 2007-2009

 

weź udział!

Reklama
Reklama

bieżące projekty UFY

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

kto do nas puka

Naszą witrynę przegląda teraz 96 gości 

archiwum projektów UFY

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama